Herken je de situaties waarin je tegenover elkaar staat en ieder denkt dat hij of zij gelijk heeft? Wellicht heb je al gemerkt dat blijven herhalen van ieders standpunt of zeggen dat de ander zijn punt niet klopt, niet de gewenste vruchten afwerpt. In dit artikel vind je wat tools om met dit soort patstellingen om te gaan.
Een mooie metafoor van John Cleese helpt dit duidelijk te maken. Stel je komt een man tegen die er helemaal van overtuigd is dat hij Napoleon is. Jij vertelt hem dat hij niet Napoleon is en dat die allang (5 mei 1821 te St- Helena) overleden is. Denk je dat die man hierdoor opeens tot de realisatie gaat komen dat hij niet Napoleon is? Ik acht die kans minimaal.
In dit geval is het duidelijk dat Napoleon het bij het verkeerde eind heeft, maar in het echte leven is dit niet altijd zo duidelijk. Daarnaast kan het ook voorkomen dat, ook al denken we dat de ander ongelijk heeft, het toch zo is dat wijzelf ongelijk hebben (zie artikel “De kunst van het beseffen en toegeven van vergissingen”). Wat ook veel voorkomt is dat er iets valt te zeggen voor ieder zijn standpunt.
Wat ik veel zie en hoor gebeuren is dat mensen, die overtuigd zijn van hun standpunt, tegenover elkaar gaan staan. Hierbij gaan ze elkaars standpunten ontkennen. Jammer genoeg kan het volgende dan gebeuren:
- Eén of beiden kan zich persoonlijk aangevallen voelen
- Meer en meer verwijderd geraken van elkaar
- Stemverheffing, schreeuwen, schelden, dreigen
- Hiërarchische positie inzetten om eigen standpunt af te dwingen
- Beklag doen bij anderen
In meer of mindere mate kan de discussie dus niet naar wens verlopen. Enkele stappen die je kunnen helpen om dit te voorkomen en tot een constructieve oplossing te komen :
1) Een open houding aannemen, waarbij je er van uit gaat dat ieder recht heeft op zijn mening en dat er verschil van mening mag zijn. En dat verschil van mening kan je weer nieuwe mogelijkheden en nieuwe inzichten kan opleveren.
2) Beseffen dat de ander niet opzettelijk tot laat in de nacht snode plannen bedenkt om tot een overtuiging te komen die haaks staat op die van jou, puur om jou te kwellen (dit helpt te relativeren).
3) Exploreer elkaars standpunt. Verdiep je in het verhaal achter de overtuiging van die persoon. Dit gaat je hoogstwaarschijnlijk meer informatie, meer inzicht en meer begrip opleveren. Mocht je gesprekspartner het niet lukken om zich in jou te verdiepen, dan begin zelf met je te verdiepen in zijn of haar verhaal. Dit brengt met zich mee dat de ander zich gehoord voelt en dat deze ook meer ruimte krijgt/voelt om jouw verhaal te horen.
altijd WAUW hoe je dingen beschrijft. Warme groet, Margriet Voncken