De afgelopen tijd valt het me steeds vaker op dat verschillende klanten die ik coach, last hebben van hetzelfde probleem: misverstanden tussen collega’s. Misverstanden die ze niet ervaren bij het contact met hun klanten, cliënten of patiënten.
Ik ben op zoek gegaan naar het verschil tussen beide benaderingen. Met het vinden van het verschil, bleek ik al een groot deel van het probleem te hebben opgelost. Het zit hem simpelweg in het feit dat iedereen wel weet hoe je met klanten om moet gaan, kennis en kunde die al in huis aanwezig is, maar dat deze kennis niet ingezet wordt bij de onderlinge relaties tussen collega’s.
Het draait allemaal om de houding naar je collega’s toe. Naar collega’s toe laat je als het ware je ‘schild’ zakken. Je vult in, je neemt dingen als vanzelfsprekend aan, je verwacht van alles van je collega’s. Maar is dit realistisch? Naar klanten toe wordt vaak meer moeite gedaan om ze te begrijpen. Je zet je communicatievaardigheden in om de lijnen zuiver te houden.
Uiteraard heb je over het algemeen minder tijd voor je collega’s. Maar zijn dit niet evengoed mensen, opgegroeid onder andere omstandigheden dan jij? Rijk aan ervaringen, maar anders dan jij? Ook al hebben jullie dezelfde functie, de verschillen blijven. En maar goed ook. Het is vaak even belangrijk om het contact met je collega goed te houden als met je klant.
Loopt de communicatie met één of meerdere collega’s bij jou ook niet zo soepel? Ga dan eens bij jezelf na wat je zou doen als jouw collega een klant was. Welke middelen zet je dan in en welke zou je kunnen gebruiken bij het verbeteren van het contact met je collega?