Ieder team is in mijn ogen uniek. Het heeft zijn eigen identiteit alleen al door de organisatie waarin het zich bevindt en de functie die het krijgt toebedeeld, maar ook welke gebeurtenissen het team hebben gevormd en uit welke mensen het team bestaat. Vandaar dat ik kies om met ieder traject zoveel mogelijk aan te sluiten bij het leerproces en de identiteit van het team.
Drie niveaus van trajecten:
1) Licht traject:
Deze vorm is voor teams die behoefte hebben aan een middag of ochtend waarin een leuke activiteit gecombineerd wordt met een leermoment. Het is bedoeld om enerzijds elkaar in een andere context te ontmoeten, te ontspannen en samen plezier te hebben en anderzijds om het team te versterken.
2) Medium traject:
Deze vorm is voor teams die nog beter willen samenwerken. Een team dat wil stilstaan bij elkaar en investeren in elkaar, dat wil werken om naar een volgend level te groeien of dat wil werken aan één of meerdere thema’s die het als team tegenkomt. Vraagstukken die onder andere regelmatig in teamcoaching naar voren komen:
-
- Wat hebben we al bereikt in onze ontwikkeling als team en wat hebben we nog te leren?
- Hoe staan we ten opzichte van elkaar?
- Visie. Waar gaan we naar toe?
- Hoe versterken we ons wij-gevoel?
- Hoe verbeteren we onze communicatie onderling of met andere teams?
- Hoe kunnen we meer uitgaan van en letten op de overeenkomsten in plaats van de verschillen?
- Hoe leren we elkaar beter begrijpen en in te zetten.
- Hoe laten we oude beelden over elkaar achter ons en staan we weer open voor elkaar?
3) Intensief traject:
Deze vorm is voor teams waarin spanning kan heersen, conflicten spelen en/of waarin een mate van onveiligheid heerst, waardoor men niet meer of weinig open met elkaar spreekt. Voor teams die wellicht verwaarloosd zijn en die elkaar zijn kwijtgeraakt of het vertrouwen in zichzelf, elkaar of hun leiding. Teams die één of meerdere moeilijke gebeurtenissen hebben meegemaakt en waarbij het verleden hun parten blijft spelen.
Deze vorm is vaak langer dan de mediumvariant, omdat:
-
- Er vaak een voortraject is door middel van individuele interviews om tot een beter beeld te komen van de thema’s die spelen.
- Er volgt een gezamenlijke bijeenkomst, waarin de algemene bevindingen worden teruggekoppeld en samen de teamcoachdoelen worden afgesproken.
- Er wordt gestart met het werken aan de veiligheid en openheid.
- Vervolgens wordt er gewerkt aan de samen gekozen thema’s.
- In de afsluiting van het traject en wellicht in een follow-up is er aandacht voor hoe de positieve veranderingen te borgen.