Het artikel “De verborgen motieven achter uitstelgedrag” is één van de meest bezochte artikelen op mijn blog. Dit en het feit dat een journaliste van het weekblad Vriendin me vroeg of ze het artikel mocht gebruiken voor hun blad leidde tot dit vervolg.
Ik denk dat iedereen wel eens op zijn tijd uitstelgedrag vertoont. In kleine zaken zoals bijv. een rapport uitstellen om te maken of grote zaken zoals uitstellen om van baan te veranderen. De kracht van mijn aanpak zit hem er in dat ik uitstelgedrag niet als negatief gedrag neerzet wat de meeste mensen wel doen. Ze balen dat ze niet gaan sporten, niet van baan veranderen, niet stoppen met een relatie, en eigenlijk niet zijn wie ze graag willen zijn op vele of enkele gebieden. Intern kraken ze zich zelf vaak af. Een strenge stem in hun zegt; je bent een zwakkeling, zie je wel het lukt je toch niet, enz. Als je zo met jezelf bezig bent, raak je in een negatieve cirkel waar je niet of heel moeilijk uitkomt. Dit frustreert enorm en bevordert je zelfvertrouwen niet bepaald.
Voor mij is de voornaamste reden van uitstellen dan ook tegenstrijdigheid in jezelf. De ene helft van je wil naar links en de ander helft van je wil dit niet of wil zelfs naar rechts. Deze tegenstrijdigheid in je maakt dat je niet naar links of naar rechts gaat. Als je niet van je plaats komt dan heeft een gedeelte van je dus winst om op die plaats te blijven staan. Er is zit dus een bepaalde winst achter het uitstellen.
Mijn invalshoek is er op gericht deze cirkel te doorbreken. Ik stel dat uitstelgedrag eigenlijk een mogelijkheid is tot groei mits je durft te onderzoeken wat de redenen zijn om het wel te doen en de redenen om het niet te doen.
“No one is in control of your happiness but you; therefore, you have the power to change anything about yourself or your life that you want to change.” Barbara De Angelis
Tips:
1)Uitstelgedrag is een signaal kijk er zo naar.
2)Het heeft geen zin je zelf af te kraken of streng toe te spreken. Er is een tegenstrijdigheid in je waardoor je niet in beweging komt. Afkraken van jezelf ondermijnt je zelfvertrouwen.
3)Bespreek je uitstelgedrag met anderen die je vertrouwt. Twee mensen of meer weten immers meer dan één.
4)Stap naar een professionele coach als je er niet achter komt wat je tegenhoudt of als je het wel weet maar het je niet lukt om te doen wat je graag zou willen. Een coach is zeer geschikt voor deze vragen en kan je snel en constructief verder helpen.
One thought on “Betrap jij jezelf wel eens op uitstellen?”
Comments are closed.