Positief denken is handig. Het verbetert je humeur en helpt je om in mogelijkheden te denken in plaats van in beperkingen. Maar wist je dat het ook wetenschappelijk bewezen is dat positief denken je gezondheid verbetert, doordat het je weerstand verhoogt?
Psycholoog Stone en zijn collega’s deden in 1987 al onderzoek naar het verband tussen stemming van mensen en de werking van het immuniteitssysteem. Ze ontdekten dat hun proefpersonen op dagen met een hoge negatieve stemming een significant lager niveau van afweerstoffen hadden, en significant meer afweerstoffen op dagen met een hoge positieve stemming.
Het is dus de moeite waard om positief te (leren) denken.
Bron: Inleiding in de psychologie door Roediger, Capaldi, Paris, Polivy, Herman en Brysbaert.
In januari 2010 las ik een artikel dat ik heb bewaard. De titel is: “Gelukkige mensen leven langer”. Het artikel gaat over een lezing van prof. dr. Madelon Peters, hoogleraar Experimentele Gezondheidspsychologie. In haar rede ‘Positive psychology and health: countering vulnerability with resilience’ (Positieve psychologie en gezondheid: kwetsbaarheid bestrijden met weerstand) gaat zij in op de relatie tussen positieve psychologie en gezondheid, met het accent op chronische pijn. Uit onderzoek is gebleken dat psychologische weerstand van belang is voor de gezondheid: gelukkige mensen leven langer. Dus wellicht kunnen we de uitspraak “Hoop doet leven” ook letterlijk interpreteren…