Ja, je leest het goed. Dit is een ode aan onvrede. Waarom? Onvrede wordt meestal ervaren als een onprettig of onwenselijk gevoel. Het is echter ook een enorme kracht om tot verandering te komen.
Vele prestaties en uitvindingen zijn tot stand gekomen, doordat mensen niet tevreden waren met hun situatie. Onvrede kan dus een hele mooie en positieve kant hebben, die helaas (vind ik) te weinig belicht wordt.
Onvrede komt naar boven als de situatie waarin je verkeert niet bij je past. In eerste instantie is het een licht ongemak, dat je gemakkelijk kunt wegduwen. Na verloop van tijd wordt het echter steeds zeurender en benauwender. Hoewel dit allemaal als erg onprettig wordt ervaren, is het wel een signaal vanuit jezelf dat er iets aan de hand is.
Onvrede is eigenlijk een innerlijke leermeester, die je in eerste instantie zacht aanspreekt. Naarmate je hem negeert of ongemotiveerd in zijn les zit, gaat hij je harder aanpakken. Op het laatst zal hij je zelfs flink door elkaar schudden.
Eigenlijk zegt hij steeds hetzelfde, alleen verschilt de toon en aanpak. Hij zegt: “WAKKER WORDEN. Er is werk aan de winkel! Kijk naar wat er niet lekker gaat en zorg dat je weer lekker in je vel komt te zitten!”
Het is de tegenwind die de vlieger doet stijgen.
Chinese wijsheid
Een voorbeeld:
Stel je voor dat je in een functie zit die niet goed bij je past. Al vanaf de start van je functie voelde je dat dit je baan niet was. Maar je hebt dit gevoel geparkeerd. Dagen worden weken, weken worden maanden en uiteindelijk verstrijken er jaren. Je hebt tevens een partner, kinderen en een hypotheek en het is veiliger om een vast contract te hebben dan te gaan solliciteren met de kans op geen baan of een tijdelijk contract.
Onvrede klopte al bij het begin van deze functie aan je deur. Je duwde dit lichte ongemak naar de stoffige zolder in je, waar ook nog oude dromen en verlangens liggen. Door de tijd heen merk je dat onvrede ongevraagd van de zolder afkomt en steeds vaker in je opborrelt. Het terugkerende zeurderige gevoel op de achtergrond komt steeds vaker en sterker naar voren. Ook merk je allerlei fysieke klachten, zoals buikpijn en hoofdpijn. Daarnaast merk je ook dat je steeds minder kunt hebben van je partner en je kinderen en je bent ook wat afstandelijker geworden. Je functioneren wordt minder op het werk, want je onvrede zit je in de weg. Je bent mopperig naar je omgeving en de wereld ziet er wat somberder uit. Uiteindelijk trekt je partner of je leidinggevende aan de bel en zegt dat het slim is dat je eens hulp zoekt.
Als je zou luisteren naar die innerlijke leermeester zou deze je helpen in een zoektocht naar wegen om beter tot je recht te komen.
Wat je ook kunt, of droomt dat je kunt,
begin er aan – doortastendheid geeft genialiteit, kracht en magie.
Johann Wolfgang Von Goethe
Hoe neem je onvrede serieus in vier stappen:
- Sta stil bij wat je niet lekker zit. Zie dit als een signaal in plaats van een hinderlijke bijkomstigheid.
- Bespreek deze onvrede met een goede vriend(in), met je partner, een vertrouwde collega en/of leidinggevende.
- Onderzoek samen of alleen hoe je de bron van je onvrede kunt veranderen. Belangrijk is dat je er eerlijk naar kijkt. Vraag je af of het je alleen lukt of samen met een vertrouwd iemand of met een professional, bijvoorbeeld een coach.
- Actie! Voer je verandering door of bel een professional om je verder te helpen.